srijeda, 3. prosinca 2014.

Život zajednice


Prošli put detaljno smo govorili o ciljevima izviđačkog programa, te zašto su oni važni zajednici, roditeljima, djeci i mladima... Međutim, uvijek treba imati na umu da djeca i mladi ne dolaze i ne ostaju u izviđačima kako bismo ih mi mogli odgajati i ostvarivati te ciljeve. Ne, oni su tu prije svega da bi se družili, zabavili i iskusili avanturu. Tek ako je to ispunjeno, onda možemo razgovarati o svemu ostalome.

Način na koji se to u skautizmu postiže je izviđačka sekcija. Izviđačka sekcija je zajednica vršnjaka, tj. djece odnosno mladih u istoj dobnoj kategoriji. Ujedno, izviđačka sekcija je i zajednica radnih skupina i voditeljskog tima.

U toj sekciji razvijaju se prijateljstva među izviđačima, stvaraju se dobri odnosi izviđača i voditelja. Ta sekcija ima svoje aktivnosti i zajedničke doživljaje, svoju simbole, tradiciju i duh, svoja pravila i načine rada, svoje priče i uspomene... I to sve zajedno čini jednu dobru atmosferu koju nazivamo "život zajednice" (engl. Group Life), i upravo ta atmosfera je ono što djecu i mlade zadržava u sekciji. Zbog te posebne atmosfere njima je tu dobro, tu žele biti i zbog toga će prihvatiti pravila te izviđačke zajednice i njene Zakone i to je ono što nam omogućava da ostvarimo željene ciljeve.

Sve to najbolje opisuje gornja shema koja se zove "skautski dijamant":
 • Na vrhu svega su djeca i mladi radi kojih izviđački program i postoji.
 • Na dnu su odrasli volonteri - izviđački voditelji bez čijeg truda i entuzijazma izviđaštvo ne bi bilo moguće.
 • S jedne strane su ciljevi koje želimo ostvariti.
 • S druge strane su aktivnosti kojima ostvarujemo ciljeve.
 • U središtu svega je Skautska metoda bez koje se program ne može zvati izviđačkim.
Veze nam govore sljedeće:
 • Aktivnosti ne služe same sebi, već ostvarivanju odgojnih, obrazovnih i razvojnih ciljeva.
 • Ciljevi se ostvaruju izviđačkim aktivnostima.
 • Voditelji trebaju biti svjesni ciljeva izviđačkog programa.
 • Ali i djeca i mladi trebaju biti svjesni ciljeva, naravno, na njima prilagođen način.
 • Voditelji su ti koji osmišljavaju, planiraju, pripremaju i provode aktivnosti.
 • Ali i djeca i mladi trebaju imati u tome progresivno aktivnu ulogu.
 • Odnosi voditelja i izviđača vrlo su važni (i zaslužuju dosta teksta kasnije).
 • Sve to izvodi se kroz Skautsku metodu.
O aktivnostima, Skautskoj  metodi i sekciji govorit ćemo u sljedećim člancima.

4 komentara:

 1. Pozdrav, ja sam iz SAD-a, želim podijeliti ovo veliko svjedočanstvo o tome kako mi je dr. Agabazara pomogao vratiti svog bivšeg ljubavnika. Tijekom moje potrage za rješenjem došao sam u kontakt s Dr. Azbazarom i kroz njegovu pomoć moj se ljubavnik vratio na u roku od 48 sati. Dakle, s ovim sam toliko podebljan da savjetujem svakome tko traži način da dođe do ljubavnika natrag kontaktirati Dr.Agbazara na WhatsApp: { +2348104102662 } ili putem e-maila na: { agbazara@gmail.com } Ja sam tako sretan barem ja i moj ljubavnik opet se vraćaju jedni drugima i idu zajedno provesti slavlje Nove godine Hvala još jednom Dr. Azbazaru

  OdgovoriIzbriši
 2. Prije svega, hvala dr. Agazara što ste mi pružili moju voljenu u roku od 48 sati. Nemam što reći osim zahvaliti se i reći da sam sretna .. Moja draga me tretira bolje i većinu svog vremena provodi sa mnom sada mi govori koliko me voli nego ikad prije. Ako imate problema sa svojim ljubavnika, obratite se liječniku Agbazaroj e-mail: (agbazara@gmail.com) ili WhatsApp +2348104102662, jer je on rješenje svih problema u odnosima

  OdgovoriIzbriši
 3. Ovo je svjedočanstvo mog života, moj ljubavnik je prekinuo sa mnom, znam da je moja krivnja što ga je natjerao da raskine sa mnom, kontaktiram dr. Lomija i objasnim što se dogodilo onda mi je pomogao da odradim neke molitve i moj ljubavnik mi se vratio moleći me da mu je žao što me još uvijek voli i danas smo ponovno zajedno i obećavam da nikada nećemo razgovarati s njim i danas smo oboje sretni, ako vam je također potrebna pomoć dr. Lomija da ga kontaktirate na liniji WhatsApp broja; +2349034287285 možete mu poslati e-mail; lomiultimatetemple@gmail.com za pomoć.

  OdgovoriIzbriši
 4. Prije nekoliko tjedana vidio sam ovdje komentar o dr. Agbazari i odlučio sam ga kontaktirati prema uputama, zahvaljujući ovom čovjeku što mi je pružio radost kako sam želio. Slijedio sam upute koje je on dao da vrati mog ljubavnika koji me je napustio i djecu već 3 godine, ali zahvaljujući dr. Agbazari jer su mi se vratili zauvijek i sretni smo zajedno. molimo vas da ga kontaktirate za pomoć ako imate problema u vezi putem e-pošte na: (agbazara@gmail.com) ILI putem WhatsAppa na: (+2348104102662). I svjedočite sami.

  OdgovoriIzbriši