srijeda, 3. prosinca 2014.

Život zajednice


Prošli put detaljno smo govorili o ciljevima izviđačkog programa, te zašto su oni važni zajednici, roditeljima, djeci i mladima... Međutim, uvijek treba imati na umu da djeca i mladi ne dolaze i ne ostaju u izviđačima kako bismo ih mi mogli odgajati i ostvarivati te ciljeve. Ne, oni su tu prije svega da bi se družili, zabavili i iskusili avanturu. Tek ako je to ispunjeno, onda možemo razgovarati o svemu ostalome.

Način na koji se to u skautizmu postiže je izviđačka sekcija. Izviđačka sekcija je zajednica vršnjaka, tj. djece odnosno mladih u istoj dobnoj kategoriji. Ujedno, izviđačka sekcija je i zajednica radnih skupina i voditeljskog tima.

U toj sekciji razvijaju se prijateljstva među izviđačima, stvaraju se dobri odnosi izviđača i voditelja. Ta sekcija ima svoje aktivnosti i zajedničke doživljaje, svoju simbole, tradiciju i duh, svoja pravila i načine rada, svoje priče i uspomene... I to sve zajedno čini jednu dobru atmosferu koju nazivamo "život zajednice" (engl. Group Life), i upravo ta atmosfera je ono što djecu i mlade zadržava u sekciji. Zbog te posebne atmosfere njima je tu dobro, tu žele biti i zbog toga će prihvatiti pravila te izviđačke zajednice i njene Zakone i to je ono što nam omogućava da ostvarimo željene ciljeve.

Sve to najbolje opisuje gornja shema koja se zove "skautski dijamant":
 • Na vrhu svega su djeca i mladi radi kojih izviđački program i postoji.
 • Na dnu su odrasli volonteri - izviđački voditelji bez čijeg truda i entuzijazma izviđaštvo ne bi bilo moguće.
 • S jedne strane su ciljevi koje želimo ostvariti.
 • S druge strane su aktivnosti kojima ostvarujemo ciljeve.
 • U središtu svega je Skautska metoda bez koje se program ne može zvati izviđačkim.
Veze nam govore sljedeće:
 • Aktivnosti ne služe same sebi, već ostvarivanju odgojnih, obrazovnih i razvojnih ciljeva.
 • Ciljevi se ostvaruju izviđačkim aktivnostima.
 • Voditelji trebaju biti svjesni ciljeva izviđačkog programa.
 • Ali i djeca i mladi trebaju biti svjesni ciljeva, naravno, na njima prilagođen način.
 • Voditelji su ti koji osmišljavaju, planiraju, pripremaju i provode aktivnosti.
 • Ali i djeca i mladi trebaju imati u tome progresivno aktivnu ulogu.
 • Odnosi voditelja i izviđača vrlo su važni (i zaslužuju dosta teksta kasnije).
 • Sve to izvodi se kroz Skautsku metodu.
O aktivnostima, Skautskoj  metodi i sekciji govorit ćemo u sljedećim člancima.

2 komentara:

 1. Pozdrav, ja sam iz SAD-a, želim podijeliti ovo veliko svjedočanstvo o tome kako mi je dr. Agabazara pomogao vratiti svog bivšeg ljubavnika. Tijekom moje potrage za rješenjem došao sam u kontakt s Dr. Azbazarom i kroz njegovu pomoć moj se ljubavnik vratio na u roku od 48 sati. Dakle, s ovim sam toliko podebljan da savjetujem svakome tko traži način da dođe do ljubavnika natrag kontaktirati Dr.Agbazara na WhatsApp: { +2348104102662 } ili putem e-maila na: { agbazara@gmail.com } Ja sam tako sretan barem ja i moj ljubavnik opet se vraćaju jedni drugima i idu zajedno provesti slavlje Nove godine Hvala još jednom Dr. Azbazaru

  OdgovoriIzbriši
 2. Prije svega, hvala dr. Agazara što ste mi pružili moju voljenu u roku od 48 sati. Nemam što reći osim zahvaliti se i reći da sam sretna .. Moja draga me tretira bolje i većinu svog vremena provodi sa mnom sada mi govori koliko me voli nego ikad prije. Ako imate problema sa svojim ljubavnika, obratite se liječniku Agbazaroj e-mail: (agbazara@gmail.com) ili WhatsApp +2348104102662, jer je on rješenje svih problema u odnosima

  OdgovoriIzbriši