utorak, 26. veljače 2013.

A evo kako je sve počelo... (2)

Drugi dio članka o počecima Skautskog pokreta koji sam prije dosta godina napisao za časopis Splitskog skautskog zbora "Svijet skauta" (brojevi 35 i 36).


Vojna karijera

Godine 1876. B-P je primljen u vojnu službu i odlazi u Indiju. Tamo će upoznati književnika i budućeg Nobelovca Rudyarda Kiplinga, čiji će rad također biti od velike važnosti za skautizam.

Baden-Powell kao 19-godišnjak
Odlazi zatim u Južnu Afriku, gdje ratuje protiv plemena Zulu, a zatim ga vojna karijera odvodi ponovno u Indiju, pa u Afganistan, Englesku, Irsku... Tri godine službuje i na Malti, i kao obavještajac putuje po zemljama Mediterana (uključujući i naše krajeve), te po krinkom skupljača leptira prikuplja podatke o vojnim postrojenjima.

Slobodno vrijeme B-P provodi pišući knjige stručne vojne tematike. Dobar način da se istakne pred nadređenima, a pisanje mu i tako ide od ruke. Osim toga, časnička plaća nije prevelika, a njegova obitelj nije baš imućna, pa svaki ekstra prihod dobro dođe da se održi korak s visokim časničkim društvom.

Posebni predmet njegovog zanimanja su vojne tehnike izviđanja i traganja, vještine koje uključuju snalaženje i preživljavanje u prirodi.

Godine 1897. postaje zapovjednik 5. Dragoon Guards regimente. Vojnike podučava tehnikama izviđaštva, a oni koji zadovolje određeni stupanj znanja dobijaju značku koja jako nalikuje današnjoj skautskoj.

Korak drugi. Priča o skautizmu postaje još jasnija.

1 komentar: