nedjelja, 22. lipnja 2014.

Krizni proračun

U nedjelju, 15. lipnja 2014., održana je 5. sjednica Vijeća Saveza izviđača Hrvatske s glavnom točkom - rebalans proračuna. Već po samom nazivu, ova vijest bi se dobro uklopila u unutarnjopolitičku rubriku bilo kojih novina. A tek zaključci - potpuno u skladu s vremenom: sve sama štednja i rezanje.

U raspravama o proračunu, na ovaj ili onaj način sudjelujem već 8 godina i moram priznati da je do sada ta tema bila zanimljiva samo onima koji se po struci bave financijama. Nama ostalima šuma brojki uvijek je bila pomalo prekomplicirana. A nije ni bilo naročite potrebe preispitivati stručna mišljenja; novaca nikad nije bilo previše, ali uvijek je bilo dovoljno za rad.



A onda smo ostali bez prostora i život je postao daleko, daleko teži. (Neupućeni u problem neka pročitaju prethodne postove.) Sigurni izvori financiranja sveli su se samo na članarinu i u toj situaciji trebalo je sve troškove nekoliko puta pročešljati i o svakome dobro promisliti je li nam neophodan i možemo li preživjeti bez njega. Ovaj put su se u češljanje proračuna stvarno uključili svi, i Izvršni odbor i Vijeće.
I donijeli odluke, teške ali realne.

Zapisnik sjednice uskoro će biti objavljen pa ćete moći vidjeti i proračun, a ovdje spomenimo samo ponešto. Npr. troškovi službenih mobitela koji su nekada bili 3500 kn, pa smanjeni na 2500, sada su srezani na samo 300 kn. Osobna je to žrtva resornih načelnika, članova IO i drugih dužnosnika, koji će troškove komunikacije unutar timova od sada sami snositi. Sastanci tijela Saveza svedeni su na statutarni minimum a time i putni troškovi. Svi troškovi Ureda maksimalno su srezani. Nastojat ćemo potrošiti što manje i za unajmljivanje prostora i režije.
Nije se diralo samo u osnovno: sufinanciranje programskih aktivnosti.

No, ono što je najteže i što ćemo najviše osjetiti je smanjivanje broja zaposlenika. Od tri zaposlenika koliko smo prije imali, ostali smo samo na jednom. Već prije nekoliko mjeseci smo došli u situaciju da ne možemo financirati mjesto Izvršnog direktora, a s novim razvojem događaja postalo je jasno da proračun više ne može podnijeti ni radno mjesto Glavnog načelnika. Kako je ugovor našeg Glavnog načelnika Bojana Smode istekao 22. svibnja i novi se u situaciji blokade računa nije mogao sklopiti, Vijeće je donijelo odluku da zbog ovakvog rebalansa proračuna do kraja godine Savez može imati samo jednog zaposlenika, a dužnost Glavnog načelnika obavljat će se volonterski.

Želio bih na ovom mjestu još jednom zahvaliti Bobi za sve što je napravio kao Glavni načelnik i to u izuzetno teškim okolnostima. Bobo će nastaviti raditi za Savez volonterski kao član Izvršnog odbora, a naći ćemo načina i da iskoristimo njegove projektne sposobnosti.
Mjesto Glavnog načelnika trenutno je upražnjeno.

Ured Saveza sada u potpunosti nosi Tamara Karlović, naša administrativna tajnica. Neće joj biti nimalo lako, jer iako će mnogi poslovi pasti na nas volontere, Tamari će ipak dopasti brdo poslova koje može obaviti samo profesionalac. Stoga vas sve molim da imate više strpljenja nego inače, jer Tamara je dokazala da je izuzetno pouzdana i odgovorna i možete biti sigurni da će uvijek učiniti sve što se može.

*  *  *

OK, prihvatili smo realnost i štednju, ali želim jasno reći da to nije nešto s čime ćemo se pomiriti i prihvatiti kao trajno rješenje. S rezanjem i štednjom nema napretka za naš Savez. Na taj način ne možemo širiti izviđaštvo u Hrvatskoj, ne možemo postići da bude kvalitetnije.

To može biti privremeno rješenje, ali iz te situacije moramo što prije izaći i osigurati financiranje koje će nam omogućiti ne samo normalno djelovanje nego i razvoj.

I ponovno pozivam sve koji mogu u tome pomoći da preuzmu svoj dio odgovornosti. Nikada do sada nije nam bila potrebnija sloga i zajednički rad.

Idemo dalje!

Nema komentara:

Objavi komentar