petak, 29. kolovoza 2014.

IPI je krenuo!

IPI je krenuo!


Napokon je došao i ovaj trenutak. Dugo sam mogao tek najavljivati "idemo dalje!" i samo čekati da odradimo posao pa da mogu reći: "da, krenuli smo dalje!". I evo, napravili smo važan korak, a mislim da će tek budućnost pokazati koliko je bio važan.

Naime, 26. srpnja 2014. započelo je trening-logorovanje na Petnji, što je označilo i početak pilot-faze uvođenja Izviđačkog Puta Izazova - novog programa Saveza izviđača Hrvatske.

Sedam punih godina trajalo je istraživanje, osmišljavanje ideja, iskušavanje novih metoda rada, proučavanje raznih skautskih programa diljem svijeta, kombiniranje najboljih tuđih i vlastitih ideja, odlasci na seminare, upoznavanje iskustava saveza koji su uveli svoj novi program, te napokon pisanje programa i osnova za rad pojedinih dobnih kategorija. Morao sam pri tome čitati literaturu na engleskom, francuskom, španjolskom, portugalskom, talijanskom, češkom, ruskom, slovenskom. Rječnici i Google prevoditelj radili su punom parom, ali mogu reći da sam upoznao sve što je na internetu bilo dostupno a iole sam mogao razumjeti. Zato hvala skautskim organizacijama Velike Britanije, Irske, Kanade, Australije, Južnoafričke Republike, SAD-a, Španjolske, Portugala, Francuske, Češke, Italije, Švicarske i još mnogim drugim koji su učinili svoje programe i programske materijale dostupnim i na taj način pomogli nama koji na tome tek radimo.

Ipak, neke programe moram posebno istaknuti.

Prvi je zajednički program Interameričke regije WOSM-a, po kojem rade sve zemlje od Čilea i Argentine na jugu do Meksika na sjeveru. Radi se o izuzetno suvremenom programu koji na pravi način odgovara na potrebe djece i mladih današnjice. Njihov koncept uključenosti mladih u odlučivanje i usmjerenosti na demokatski građanski odgoj nešto je potpuno novo u skautskom svijetu i nakon Irske, Hrvatska je prva zemlja koja slijedi taj put (barem prema mojim saznanjima).

Drugi je svakako "One Programme" Scouting Ireland koji me je uvelike inspirirao. Irci su odradili odličan posao i napravili izuzetno uspješan program, a pri tome se pokazali i kao pravi skautski prijatelji koji su nesebično dijelili svoja znanja i iskustva sa svima kojima je to trebalo. Kako imaju vrlo sličan pogled na izviđaštvo kao i mi, prilično orijentiran na avanturu u prirodi, od njih smo preuzeli njihove "Adventure Skills" (više o tome u nekom sljedećem postu).
(Za usporedbu, na irskom programu je 5 godina radilo 5 profesionalaca i 100 volontera uz dobar proračun. Naš program napravljen je s puuuno manjim resursima :-)

Treći odličan program je Scouts et Guides de France. Vrlo je zanimljiv i jako mi se svidio, ali za nas su interamerički i irski bolji. Ipak, i od njih sam pokupio poneku ideju.

Ima i programa koji će nam tek poslužiti u radu, npr. Boy Scouts of America ima odlično razrađena vještarstva. Ali, to tek treba doći na red.

I tako, preuzeo sam najbolje od onoga što sam našao ("Znanje"), neke stvari prilagodio i poboljšao ("Mudrost"), neke stvari zadržao iz starog ("Vještine"), dodao neke svoje ideje ("Iskustvo", "Kompetencije", "Izazovi") i nastao je IPI - Izviđački Put Izazova.

Svaki izviđač ima svoj Izviđački Put Izazova na kojem prolazi svoje Avanture, svladava Izazove i tako putem stječe Znanje, Vještine, Iskustvo, Mudrost i Kompetencije, napredujući Etapu po Etapu.

I evo, sedam godina rada je iza mene, do sada 1417 volonterskih sati samo na onom konkretnom, opipljivom dijelu posla, i vrijeme je da djelo konačno izađe na pozornicu.

Uloge su podijeljene, glavni glumci su osam odreda iz različitih dijelova Hrvatske:
Primorje iz Rijeke, Vinkovci, Suvara iz Otoka, Mihaljevica iz Slavonskog Šamca, Jozo Koutni iz Požege, Zelena Patrola iz Rajića, Sljeme iz Zagreba i Brodosplit iz Splita. Na Petnji su i voditelji i djeca dobro naučili svoje uloge, održali prve probe i sada je sve spremno za generalnu probu!

Tijekom izviđačke godine 2014/5. ovi odredi radit će po IPI-ju, javit će svoja iskustva, vidjet ćemo treba li nešto doraditi, prilagoditi ili promijeniti.

Treba svakako dovršiti još mnoge materijale i napisati priručnike. Za sada sam gotov s priručnikom za dobnu kategoriju vučića (čeka na ilustriranje) i nadam se dovršiti priručnik za izviđače (a ako stignem, i za istraživače). Članovi IPI tima radit će na osmišljavanju Izazova i pisanju programskih priručnika. Nastavit će se rad na IPI društvenoj mreži. Osmislit će se i nova IPI šumska škola prema iskustvima ove prve probne na Petnji.

Puno posla nas očekuje, ali pokušat ćemo sve pripremiti da na ljeto 2015. i ostali odredi koji to žele mogu krenuti na Izviđački Put Izazova.

Idemo dalje!

Nema komentara:

Objavi komentar