četvrtak, 13. rujna 2012.

Edukacija vijećnika



Prošli vikend, 7.-9. rujna, održali smo seminar za vijećnike i dužnosnike Saveza. A kako su i voditelji Šumske škole u isto vrijeme imali sastanak za evaluaciju ŠŠ, tako se na istom mjestu u isto vrijeme okupilo čak 45 "saveznih agenata". :-)
Uvijek se trudimo za naša okupljanja potrošiti što je manje moguće novaca iz blagajne Saveza, pa smo ovaj put odlučili iskoristiti produženo ljeto i napraviti bivak na Jarunovom logorskom terenu u Kamanju. No, nije štednja jedini razlog takvog sastajanja. Prekrasno okruženje uz rijeku Kupu omogućilo nam je da posao obavimo baš onako - na izviđački način, u prirodi, uz huk rijeke i cvrkut ptica.

Cilj edukacije bio je vijećnike i dužnosnike uputiti u okvire njihovog djelovanja i prenijeti dosadašnja iskustva. Markač im je dao pregled novog Statuta i normativnih akata, potom sam ja rekao ponešto o WOSM-ovim okvirima - definiciji, svrsi, načelima, misiji, viziji i metodi Skautskog pokreta. Poslijepodne je Bobo govorio o tome kako se Savez financira i na što odlaze novci, te prikazao što se napravilo u prethodnom Strateškom planu a što ostalo nedovršeno i koje smo pouke iz toga izvukli, a ja sam priču nastavio s poticanjem da strateškom razmišljanju pristupimo na jedan čisti, "proizvodni" način.
Nedjelja je donijela radionicu izrade novog Strateškog plana. Vijećnici su, podijeljeni u grupe, krenuli od prijedloga točaka Strateškog plana i započeli njegovu razradu svojim razmišljanjima. Sada će se sva ta razmišljanja pokušati objediniti i sastaviti prijedlog Strateškog plana, kojeg ćemo objaviti da udruge mogu dati svoje eventualne primjedbe, a potom bi ga Vijeće trebalo usvojiti na prvoj sjednici koja se očekuje negdje sredinom listopada.

Za to vrijeme ŠŠ-ovci su napravili veliki posao - izveli detaljnu evaluaciju ovogodišnje Šumske škole i donijeli prijedloge za poboljšanja sljedeće godine. Detalje o tome ne znam, ali sama činjenica da su radili cijelu subotu govori o tome da su poslu pristupili ozbiljno.

Na marginama susreta odrađeno je još puno posla: tko god je s nekim trebao o nečemu razgovarati, iskoristio je priliku da to napravi fejs tu fejs. A potreba je bilo jako puno; razgovaralo se o smotri, o zborovanju, o natjecanjima, o kadrovima, o suradnjama na kojima se radi, o WOSM-ovim aktivnostima na kojima treba sudjelovati, o... Tko bi sve nabrojao, ali svakako, bilo je dobro i korisno. A održana je i sjednica Izvšnog odbora...

Naravno, nije sve ostalo samo na poslu, spojilo se korisno s ugodnim. Oni koji su došli već u petak navečer imali su priliku otići na koncert Hladnog piva, povodom dana općine Kamanje (i kažu da je bilo super). A subotnja je pak večer protekla uz logorsku vatru , pjesmu i gitaru. Proslavio se i Tajčin rođendan, fešta je bila prava. :-) Bilo je tu još i kupanja u Kupi, gradelavanja, zafrkancije...


Sve u svemu, možemo reći da ovaj vikend nije bio tek običan radni sastanak, već pravi SIH-ov team building. Ja osobno mogu reći da sam osjetio pravu pozitivnu energiju i vratio se kući napunjenih baterija, a mnogi s kojima sam razgovarao osjetili su to isto. Zajedničko je mišljenje da bismo ubuduće što više trebali naše sastanke održavati u prirodi, na pravi izviđački način i uz pravu izviđačku atmosferu.

I na kraju, sve to ne bi bilo moguće da nije bilo Cakija i njegove logističke ekipe koji su, zajedno s Uredom i volonterima, pripremili sve što nam je bilo potrebno, na čemu im još jednom zahvaljujem.

Nema komentara:

Objavi komentar