utorak, 25. rujna 2012.

Neil Armstrong


Ovo zavrjeđuje prijevod:

Skauti svijeta odaju počast Neilu Armstrongu (5.8.1930 - 25.8.2012.)


Dvadesetog srpnja 1969. Neil Armstrong je stupio nogom na More tišine na Zemljinom jedinom prirodnom satelitu, Mjesecu, i rekao: "Ovo je samo mali korak za čovjeka ali veliki za čovječanstvo". Zapovjednik posade lunarne misije Apollo XI i prvi čovjek koji je kročio na površinu Mjeseca, Neil Alden Armstrong, bio je i pasionirani skaut i skromno ljudsko biće, usprkos svojim postignućima. Godine 1947. Neil Armstrong dosegao je najveće postignuće u Boy Scouts of America, rang "Eagle Scout". Bio je član 14. trupe (družine) u Wapakoneti u Ohiu.

Skautizam je bio dio svega onoga što je Neil Armstrong radio, pa su tako i njegovi svemirski pothvati i put na Mjesec imali u sebi mnogo skautskih elemenata. Kada je u Boy Scouts of America 1911. ustanovljen rang "Eagle Scout", dano mu je ime po orlu, ptici koja simbolizira slobodu, snagu, hrabrost, zavjet, trijumf dobra nad zlim, duhovnu energiju i krajnje postignuće. U tom duhu, Eagle Scout i zapovjednik posade Apolla XI dao je ime modulu koji je njega i još dvojicu astronauta trebao dovesti na površinu Mjeseca - "Eagle" - Orao.

Dva dana prije slijetanja modula "Eagle" na površinu Mjeseca, Armstrong je uspio poslati radijsku poruku i zaželjeti mladim skautima dobar provod na nacionalnom Jamboreeju Boy Scouts of America. Dok je letjeo prema Mjesecu, 18. srpnja 1969., pozdravio je skaute: "Želio bih pozdraviti sve moje prijatelje skaute i brđane u Farragut State Parku u Idahu koji se tamo nalaze na nacionalnom  Jamboreeju ovaj tjedan; i Apollo XI im upućuje najbolje želje".

Na svermirske misije austronautima nije dopušteno nositi previše osobnih stvari, zbog težine i malog prostora. Ipak, među tek nekoliko stvari koje je Neil Armstrong ponio na površinu Mjeseca i natrag na Zemlju, našao se i amblem WOSM-a. Po povratku, predao je amblem WOSM-u uz kratku poruku napisanu na NASA-inom memorandumu. Potpisana izjava kaže: "Potvrđujem da je ovaj World Scout Badge donesen na Mjesec prilikom prvog čovjekovog slijetanja, Apollo XI, 20. srpanj 1969." Ovaj povijesno važan amblem stalno je izložen u središnjem uredu WOSM-a u Ženevi u Švicarskoj.

Neil Armstrong se uvijek trudio služiti mladima, inspirirati ih i pomoći im da preuzmu stvari u svoje ruke. Za njegove zasluge u služenju mladima, Boy Scouts of America odlikovao ga je 1970. nagradom "Silver Buffalo Award". Web stranice Boy Scouts of America navode "'Silver Buffalo Award' za naročitu službu mladima dodjeljuje se onima koji u toj službi daju zapaženi i izuzetan doprinos. Ova je nagrada najviša skautska pohvala za nemjerljive doprinose koje izvanredni Amerikanci pružaju mladima."

Skauti svijeta pozdravljaju svemirskog heroja i skautskog prvaka i duboko žale za njegovim odlaskom. Njegova predanost i entuzijazam za skautizam nikada neće biti zaboravljeni i nastavit će nadahnjivati mnoge mlade skaute širom svijeta.

(Preuzeto s: http://www.scout.org/en/information_events/resource_centre/worldinfo/worldinfo_n_4_2012/neil_armstrong)

Nema komentara:

Objavi komentar