ponedjeljak, 4. veljače 2013.

Imamo novog načelnika!


Na svečanom ceremonijalu održanom ove nedjelje, 3. veljače 2013., pred okupljenim vodstvom Saveza izviđača Hrvatske i sedamdesetak sudionika SOK-a, dosadašnji glavni načelnik SIH-a Edi Perić (na slici lijevo) predao je zastavu Saveza svom nasljedniku Bojanu Smodi i zaželio mu puno uspjeha u budućem radu.

Bila je to prilika da svi zajedno kažemo Ediju jedno veliko hvala za sve ono što je u proteklih šest godina učinio za naš Savez. Mi koji smo s njim blisko surađivali najbolje znamo koliko je vremena, energije i ljubavi uložio u ovaj zahtjevan i odgovoran posao, potpuno volonterski, predajući mu se cijelim svojim velikim izviđačkim srcem.

Novi glavni načelnik Bojan Smode, u izviđačkim krugovima poznat pod nadimkom Bobo, rođen je 1984. u Rijeci, a svoj izviđački put započeo je 1995. Po struci je magistar povijesti i trenutno radi na doktoratu. Do ovog trenutka radio je kao tajnik SIH-a, a bio je i član Savjeta za mlade i član Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, savjetodavnih tijela pri Vladi Republike Hrvatske. Govori engleski i njemački.


Evo i kratkog izvatka iz njegove izviđačke biografije:


          1995.-2001. član Odreda izviđača „B.J.“
          2002.           jedan od osnivača Odreda izviđača „Plamen“
          2003.-2004. operativni voditelj Odreda izviđača „Plamen“
          2003.-2007. sudjelovao u organizaciji i izvedbi treninga za izviđačke voditelje na nacionalnoj razini (Šumska škola SIH-a 2003, 2005, 2007)
          2004.-2006. predsjednik Odreda izviđača „Plamen“
          2004.-2006. član Tima za naobrazbu pri Upravi Saveza izviđača Hrvatske
          2006.           osvojio zvanje izviđačkog instruktora
          2006.           organizirao i vodio regionalni trening za izviđačke voditelje s područja Zagreba
          2006.-2009. mandat u Upravi Saveza izviđača Hrvatske
          2006.-2007. mandat u Upravnom odboru Mreže mladih Hrvatske
          2007.           operativno vodio projekt „Izviđački izazov – poznaješ li svoj grad“ koji je održan u 7 gradova i u kojem je ukupno sudjelovalo 839 djece i mladih (ne-članova) i oko 100 mladih volontera
          2007.          organizirao i vodio programski trening iz područja 
                             topografije za Savez izviđača Zagreba
          2007.-2011. predstavnik SIH-a u Savjetu za mlade Vlade RH
          2010.-…      predstavnik SIH-a u Nacionalnom odboru za 
                              razvoj volonterstva
          2010.-…      zaposlen kao tajnik SIH-a


Ova primopredaja dužnosti označava i jedan novi početak, nadamo se jednog novog doba izviđaštva u Hrvatskoj. Naime, Vijeće SIH-a je na sjednici održanoj dan prije, uz to što je Bobu jednoglasno izabralo na dužnost Glavnog načelnika, odlučilo je i da će se ta dužnost obavljati profesionalno. Time će se Glavnom načelniku omogućiti da se u potpunosti posveti planiranju i vođenju projekata (čime se Bobo i do sada kao tajnik u velikoj mjeri bavio), regrutiranju i osposobljavanju kadrova potrebnih za Savez, te formiranju i koordiniranju timova, postavljajući tako temelj za kvalitetno i efikasno funkcioniranje Saveza.

No, o tome koji će sve biti njegovi zadaci, kao i zadaci drugih dužnosnika i djelatnika, više ću govoriti u sljedećem postu posvećenom napokon dovršenoj sistematizaciji.

1 komentar:

  1. zasto u gore navedenom tekstu hvala u navodnim ynacima,ne razumin.vjerovatno se danas tako pise .

    pozdrav od ja

    OdgovoriIzbriši