srijeda, 20. ožujka 2013.

A evo kako je sve počelo... (4) - Izazov B-P-ju

Aids To Scouting

“Aids to scouting”

B-P-jeva osma knjiga “Aids to scouting” izašla je iz tiska 1899., u vrijeme kada je opsada Mafekinga već započela. Iako je bila vojni stručni priručnik namijenjen obuci vojnika i dočasnika tehnikama izviđanja, knjiga je bila pisana pristupačnim, anegdotalnim stilom i stoga zanimljiva i široj publici.


Uz to, B-P-jeva slava ratnog heroja učinila je to da je knjigu svatko želio imati. Svatko je htio svoj maleni “komadić akcije”.

Naravno da je jedna takva knjiga zainteresirala i mnogobrojne dječake, uvijek spremne na igru rata. B-P je bio njihov uzor. Teme iz knjige ubrzo su postale i teme dječjih igara.

Već 1900. godine, bez znanja B-P-ja koji je još bio u Južnoj Africi, časopis Boys of the Empire pisao je o B-P-ju i nastojeći utjecati na mladu publiku, čak uveo i termin  Boy Scout.

Korak četvrti. Skautizam već polako stječe široku publiku.



Izazov B-P-ju

Druga polovica 19. stoljeća predstavlja vrhunac britanske imperijalne moći, ali oprezniji su već mogli naslutiti da se kraj bliži. Nacija zapada u dekadenciju, novačenja pokazuju ogroman broj nesposobnih za vojnu službu, omladina se predaje bespos-ličarenju i huliganizmu.

Boy's Brigade
Rješenja se pokušavaju naći u organizacijama djece i mladeži, uglavnom militaristički i/ili religiozno nastrojenim:

  • School’s Cadet Corps - školske jedinice u kojima se provodio vojnički dril i podučavalo rukovanju oružjem;
  • Young Men’s Christian Association (YMCA) - kršćanska organizacija mladih, osnovana 1844. u Londonu;
  • Church Lad’s Brigade - uniformirana anglikanska organizacija, osnovana 1891. u Fulhamu. Uz poduku u religioznom duhu, veliki dio aktivnosti čini vojnički dril i parade;
  • Boy’s Brigade - osnovana 1883. u Glasgowu.

(Istaknimo da sve ove organizacije postoje i danas)

Osnivač  Boy’s Brigade, William Smith bio je vjeroučitelj-volonter, koji svoje učenike nikako nije uspijevao umiriti. A, s druge strane, bio je i poručnik kojeg je stotinu vojnika-dragovoljaca bespogovorno slušalo. Sinula mu je ideja da osnuje brigadu dječaka u kojoj će religioznu poduku kom-binirati s vojničkim drilom, disciplinom, poslušnošću ali i s gimnastikom i sportom. Brigade su uskoro počele nicati širom Škotske i Engleske.

Godine 1903. održava se redovna godišnja parada  Boy’s Brigade u Royal Albert Hallu u Londonu. Nešto ranije te godine, B-P se vraća u London, gdje postaje glavni inspektor konjice. Popularni ratni
heroj svuda je slavljen i pozivan da održi predavanja. Tako ga i William Smith poziva da prisustvuje paradi  Boy’s Brigade,  te postane njihov počasni dopredsjednik. (Tu će dužnost B-P obnašati sve do kraja života.)

B-P kao inspektor prisustvuje i sljedećoj godišnjoj paradi, održanoj 1904. u Glasgowu, uz sudjelovanje 7.000 dječaka, od 54.000 koliko su ih  Boy’s Brigade tada imale. B-P čestita Smithu na uspjehu, ali ipak uz napomenu da bi odaziv djece bio i veći kada bi obuka bila raznovrsnija, ne svodeći se samo na vojnički dril. Smith se odmah složio s njim i izazvao ga da osmisli svoju shemu obuke.

B-P je izazov prihvatio, a naravno da je prva zamisao odmah bila - skautske vještine.

Posvetio se razmišljanju o shemi, a prve rezultate nalazimo u članku koji je u lipnju 1906. objavio u časopisu Gazette, službenom glasniku  Boy’s Brigadea. U njemu sugerira da bi, umjesto uobičajenih masovnih vježbi, tjelesnu spremnost dječaka trebalo održavati aktivnostima poput planinarenja, plivanja, kampiranja, koje bi se trebale izvoditi u ma-lim grupama - patrolama. U tom članku B-P
po prvi put spominje i izraz “Scouting for Boys” (izviđaštvo za dječake).

U to vrijeme B-P ne razmišlja ni o kakvoj skautskoj organizaciji. Cilj mu je osmisliti odgojnu metodu koju bi primijenji-vale postojeće organizacije djece i mladih.

U srpnju 1906. dobija knjigu “The Birch Bark Roll” američkog prirodnjaka Ernesta Thompsona Setona, koji je još 1902. u Americi osnova dječju organizaciju “Woodcraft Indians”, s jako sličnim
idejama.

Korak peti. Ideje naviru, stvar se zahuktava...

Nema komentara:

Objavi komentar