srijeda, 6. ožujka 2013.

SOV 2013


Prošli vikend u Dugoj Resi održano je tradicionalno godišnje Savjetovanje odraslih voditelja. Sve o tome možete saznati na scouts.hr, a ovdje evo samo nekoliko mojih dojmova...

Prvo, odaziv je stvarno premašio sva očekivanja. Čak 115 sudionika iz 42 udruge! Čini mi se da se i po ovome može reći da se osjeća jedan novi vjetar promjena u našem Savezu. Sad ga treba iskoristiti da napunimo jedra i povećamo brzinu. Volio bih čuti što kažu drugi sudionici ali ja sam osobno atmosferu doživio vrlo pozitivnom: svi su bili vrlo zainteresirani, aktivno su sudjelovali u radionicama i diskusijama, bilo je puno pitanja, razgovora i razmjena mišljenja i sve u vrlo tolerantnom, pravom izviđačkom tonu.


Po prvi put je veći dio SOV-a proveden u formi radionica i mogu reći da su, umjesto pasivnog slušanja predavanja, svi sudionici stvarno aktivno sudjelovali u radu. A po prvi put je na SOV-u odigrana i izviđačka igra :-). Naime, Andreja kao voditeljica jedne od radionica nije imala puno respekta prema tradicionalnoj mrtvoozbiljnosti i upregnula je izviđačke voditelje u igru. I gle čuda, svi su se odlično zabavili i nasmijali. Eto, nadam se, početka jedne nove dobre tradicije :-).

Po prvi put smo na SOV pozvali i voditelje iz udruga koje nisu članice našeg Saveza. Želja nam je bila ostaviti prošlost iza sebe, okrenuti se budućnosti i prikazati i njima što sve u SIH-u radimo, kako razmišljamo, koja nam je vizija, kojim putem koračamo, i poslati im jasnu poruku da su vrata našeg Saveza otvorena i da su u njemu dobrodošli svi oni koji izviđački razmišljaju. Neke udruge nažalost nisu bile prisutne, što zbog nemogućnosti dolaska, što zbog našeg propusta u kontaktiranju, ali pronaći ćemo načina da se uskoro i s njima susretnemo.

Svakako, već ovo proljeće SIH će biti bogatiji za četiri udruge, a vjerujem se da će uskoro taj broj biti još veći i da ćemo moći govoriti o punom izviđačkom zajedništvu u Hrvatskoj.

Jedan od ciljeva koji smo si postavili za ovaj SOV je da komunikacija ne bude jednosmjerna već dvosmjerna - da i vodstvo Saveza dobije bitne informacije od voditelja udruga. Mislim da mogu reći da je i to u velikoj mjeri uspjelo, naročito kroz radionicu "Kvalitetom do rasta" gdje su voditelji dali dosta ideja kako poboljšati kvalitetu rada i udruga i Saveza u cjelini. Te ideje ćemo pažljivo analizirati, razlučiti što je već ostvareno, što tek treba ostvariti ili napraviti bolje a što ćemo morati ostaviti za neka druga vremena, a o svemu tome će biti još puno riječi na ovim stranicama.

I na kraju želim još jednom iskreno zahvaliti svim sudionicima SOV-a. Vrijeme i veliki trud koji smo uložili pokazalo se višestruko korisnim, a iza svega je ostalo veliko zadovoljstvo i inspiracija za još bolji rad.

3 komentara:

  1. Sve je to lijepo i krasno. Samo bih kao prosvjetni djelatnik ali i kao sudionik zamolio objavu matrijala koji su korišteni na obuci odraslih voditelja. Ponajprije onih za popunjavanje zahtjeva za licence a pretpostavljam i nečiju potrebu za onim materijalima za registriranje.

    Hvala!

    Dario Galić
    "Slavonski Hrast" Osijek

    OdgovoriIzbriši
  2. Glede materijala:
    - "Kvalitetom do rasta" ste dobili na SOV-u
    - registracije imaju već sve upute u samom dokumentu
    - za ostalo sam proslijedio upit predavačima

    Pozdrav, Klodi

    OdgovoriIzbriši
  3. Obrasci za licenciranje, kao i upute, nalaze se na:

    http://www.scouts.hr/dokumenti/obrasci/

    OdgovoriIzbriši